Waterdoorlatende opritten

Met een waterdoorlatende of waterpasserende oprit voorkom je wateroverlast. Het is een duurzame oplossing en bovendien ook beter voor je tuin. Steeds meer gemeenten verplichten tegenwoordig waterdoorlatende verhardingen bij nieuwbouwprojecten of bij de aanleg of uitbreiding van bestaande verhardingen van in totaal meer dan 40m2.

Waterpasserend of waterdoorlatend?

Je hebt zowel waterdoorlatende als waterpasserende verhardingen. Bij waterpasserende tegels vloeit het water af via de brede voegen. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn grasdallen.

Waterpasserende klinkers

Tegenwoordig heb je ook klinkers met afstandhouders of met een kromming. Deze creëren een brede voeg waardoor het water direct in de bodem kan infiltreren. Waterpasserende klinkers heb je in veel verschillende soorten, formaten en kleuren.

Waterdoorlatende klinkers

Waterdoorlatende klinkers laten zelf het water door. De structuur van deze klinkers is poreus. Hierdoor kan je met een minimale voeg plaatsen waardoor je er gemakkelijk over kunt fietsen of wandelen.

Een voorbeeld hiervan is de Eco Solution Infiltro klinker van Ebema. Deze zien er vergelijkbaar uit als gewone klinkers en zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs. Een ander voorbeeld zijn de ZOAK-klinkers van Tile Systems die je hiernaast ziet. Deze stenen zijn gemaakt van gerecycled keramiek en zijn zo poreus dat regenwater er gemakkelijk doorheen loopt.

Grasbetontegels

Iedereen kent wel de klassieke grasdallen. Maar tegenwoordig heb je ook moderne grasbetontegels die je kunt leggen in diverse patronen: horizontaal, met golven of zigzag. Er zijn diverse variaties mogelijk. Ze zijn sterk, gaan lang mee en geven je oprit een natuurlijke uitstraling. Je kunt gras zaaien of ze opvullen met kiezels of grind.

Grind

Een andere oplossing is de keuze voor grind. Met de juiste ondergrond is grind waterdoorlatend. Vaak is deze optie iets goedkoper dan de keuze voor beton- of kleiklinkers. We raden aan om een oprit altijd aan te leggen met speciale grindmatten. Deze zorgen ervoor dat het grind op zijn plaats wordt gehouden waardoor er minder kuilvorming is. Hierdoor blijft je oprit makkelijker beloopbaar en berijdbaar.

Ontwerp, aanleg en onderhoud van je tuin - grondwerken - afsluitingen - opritten - parkeerterreinen - terrassen - vijvers